27 Ocak 2010 Çarşamba

Canon EOS 7D İnceleme

Canon, fotoğrafçıların beklentilerini üst düzeyde karşılamayı hedefleyen yeni bir DSLR fotoğraf makinesini tüm dünyada satışa sundu. Canon EOS 7D adıyla tanıtılan bu yeni makineyi Mısır’ın Kahire şehrinde test ettik.
Daha önceki test yazılarımızı okuyanlar hatırlayacaklardır. Bugüne kadar birçok farklı modeli dünyanın farklı coğrafyalarında test etme imkanımız oldu. Kahire, magnezyum alaşımlı, sağlam, nem ve toza karşı ekstra koruma sağlanmış EOS 7D modelini incelememiz için çok yerinde bir mekan oldu. Çekim şartları, bazı zorluklar, toz, duman, kir, sıcak gibi faktörlerin yanında görülmeye değer güzellikler için de bu yeni modeli sonuna kadar zorladık ve sınırlarını görmeye çalıştık.



18 Milyon piksel APS-C CMOS sensöre sahip EOS 7D, zorlu ışık koşullarında bile hızlı ve yüksek kaliteli performans sağlayan çift “DIGIC 4” işlemci, 12.800 ISO değerine kadar yükseltilebilen ışık hassasiyeti ve saniyede 8 kare seri çekim hızı ile yüksek bir performans sunuyor. EOS 40D/50D ile EOS 5D MII modelleri arasında konumlandırılan EOS 7D, pek çok profesyonel fotoğrafçının gereksinimlerini karşılayabilecek pek çok yeni özelliğe sahip.

19 AF noktası
Canon EOS 7D, fotoğrafçıların hassas çekimler yapmasını ve kompozisyon seçeneklerini optimize etmesini sağlayan, 19-point cross tipi AF sensör içeriyor. Geliştirilmiş bu AF sistemi, nesnelerin hızlı ve doğru bir şekilde izlenmesi ve yakalanmasını sağlayan Zone ve Spot AF başta olmak üzere çeşitli manuel ve otomatik ayarları sunuyor. AF ayarları, görüntüdeki değişikliklere hızlı bir şekilde reaksiyon gösterebilmeyi sağlayarak yüksek derecede özelleştirilebiliyor. Dikey veya yatay oryantasyonlar için farklı AF noktaları, otomatik olarak yer değiştirebilirken, herhangi bir düğmeye basmadan dikey ve yatay kadrajda aynı yere netleme imkanı sunuyor. İyi mi, kötü mü bilmiyorum, ancak çekimlerimde genellikle ortadaki tek noktaya netlik yaparım. EOS 7D’de otomatik ve tek noktanın yanı sıra farklı birçok nokta netlik grubu seçebilirsiniz. Özellikle hareketli konularda çekimlerinizi kolaylaştırdığını göreceksiniz.

iFCL pozlama sistemi
Yeni bir pozlama sistemi içeren EOS 7D, Focus Colour Luminance (iFCL) olarak adlandırılan pozlama sistemi ile netlemeyi, renkleri ve aydınlığı 63 nokta bazlı olarak ölçebiliyor. 19 adet AF otomatik netleme noktasını tamamlayan çift katmanlı sensör, her bir noktanın bilgilerini ayrı ayrı toplayarak, çok daha hassas ve tutarlı bir ölçümleme sağlıyor.

Yüzde yüz görüş açısı
Canon EOS 7D, fotoğrafçılara yüzde yüz görüş aktarma oranı sağlayan Akıllı Vizör (Intelligent Viewfinder) sistemi içeriyor. 1.0x yakınlaştırma özelliğine sahip olan vizör görüntülerin daha parlak görünmesini sağlıyor. Vizördeki geçirgen özellikli LCD, fotoğrafçıların çekim yapmalarına yardımcı olan çeşitli araçlarla birlikte AF noktaları, spot pozlama ve kompozisyon kılavuz çizgileri gibi, çeşitli görüntü katmanları arasında seçim yapılmasını sağlıyor.
EOS 7D’de vizörden bakarken farklı ve canlı bir görüş sunuluyor. Yüzde yüz görüş açısı kadrajınızı yaparken daha sağlıklı sonuçlar almanıza yarıyor.
Canon EOS 7D, aynı zamanda hem pitch hem de roll açılarını belirten, vizör ve LCD üzerinde bulunan Çift Eksenli Elektronik Seviyeyi (elektronik su terazisi) ilk kez sunuyor. Bu özellik, ufuk seviyesini koruyarak yapılacak olan manzara çekimleri sırasında ya da makine seviyesini korumak üzere Tilt ve Shift lensi ile birlikte kullanıldığında yüksek fayda sağlıyor.

3 inç LCD
Makinenin, 3 inç büyüklüğündeki sağlam yapılı Clear View II LCD ekranı ile LCD ekranlardaki koruyucu katman ile likit kristal katman arasındaki boşluğu ortadan kaldırarak yansımaların önüne geçiyor. 160 derece görüş açısı sunan yeni ekran, parlak ışık altında dahi iyi görüntü sunarken, EOS 5D Mark II modelinde olduğu gibi, ekranın dış tarafında bulunan ortam ışık sensörü sayesinde, ekran parlaklığı otomatik olarak ayarlanıyor.
Hemen şunu söylemeliyim ki, makinenin LCD’si çoğu zaman sizi gereğinden fazla şımartıyor! Bu da ne demek şimdi demeyin. LCD ekranın çözünürlüğü ve yansıtıcılığı gerçekten çok güzel ve çektiğiniz sıradan fotoğrafları bile size olduğundan daha güzel gösterebiliyor. Sonra bilgisayar ekranında baktığınızda hayal kırıklığı yaşmayın diye söylüyorum bunu.

Gelişmiş flaş özellikleri
Bir iki kez dışında makinenin dahili flaşını kullanmadım. Ancak EOS modellerinde bir ilk olan Entegre Speedlite Transmitter ile donatılan Canon EOS 7D, herhangi bir ilave aksesuara gerek kalmadan harici Speedlite flaş birimlerini kontrol imkanı getiriyor. Bu özellik, yaratıcı ışık ayarları yapmak isteyenler için ideal performans sunuyor. EOS 7D’nin dahili flaşı, manuel kontrol ve 15mm gibi geniş açı odak uzaklık değerlerini kapsayabiliyor.

Kişiselleştirilebilen yapı
Canon EOS 7D, kişiselleştirilebilir yapısıyla da oldukça başarılı. Makine kendi deneyimlerini tasarlama; en sık kullanılan işlev ve ayarları kolay kontrol edebilme imkanı sunuyor. Böylece önemli anlarda zaman kaybetmeden istediğiniz ayara hızlıca ulaşabiliyorsunuz.
Özellikle “Custom Functions” ayarları o kadar genişletilmiş ki bu ayarları yaparken kendinizi kaybedebilirsiniz. Sakın kafanıza göre bu ayarları kurcalamayın. İşinize ne yarıyorsa sadece o ayara müdahale edin.


Tutuş ve ergonomi
Fotoğrafçıların büyük kısmı ilk başta bakılacak özellikleri bir kenara koyarak öncelikle makineyi tutar, ele iyi oturuyor mu, ağırlığı yerinde mi diye bakar. EOS 7D’yi sadece gövde yapısı, ergonomisi ve ağırlığı konusunda değerlendirecek olursak, pilsiz 820 gram ağırlığı ve ele oturan yapısı, tuşlara kolay erişilebilmesi sayesinde alışılmış EOS rahatlığını verdiğini söyleyebilirim.

Pil ömrü
EOS 7D, lityum iyon LP-E6 (1800 mAh) pil kullanıyor. Ortalama 20 derece sıcaklıkta olan Kahire’de fotoğraf çekerken bu pili bir gün içerisinde bitiremedim. Canon’un diğer DSLR fotoğraf makinelerinde olduğu gibi EOS 7D’de de pil ömrü konusunda sıkıntıya düşeceğinizi sanmıyorum. Pil ortalama olarak 90 dakika içerisinde doluyor ve makinenin menüsünden pil durumu, ömrü ve performansı takip edilebiliyor.

Sonuç
5 günlük Kahire testi sonucunda, öncelikle firmanın da üzerinde çok durduğu gövde sağlamlığı ve üzerindeki bir dünya özel contanın ne işe yaradığını öğrenmiş olduk. İnanılmaz tozlu ve kumlu ortamlarda yaptığımız çekimler sonrasında makinenin içerisine hiçbir şekilde en ufak bir toz tanesi bile girmeyi başaramadı.
Kahire’nin ortalama 20 derece sıcaklıkta olması pil tüketimi açısından bir sürprizle karşılaşmamızı önledi. Ancak aynı anda hem RAW hem JPEG fotoğraf çekmeme rağmen pili bir gün içerisinde bitiremedim.
Görüntü kalitesine gelince, yeni tasarlanan sensör yapısı başarısını yüksek ISO değerlerinde gösteriyor. 6400’e kadar beni rahatsız eden bir noise olduğunu söyleyemem. Doğal olarak 6400 ve yukarısı için aynı şeyi söyleyemem. 18 milyon piksel değeri pek çok profesyonel için yeterli seviyede…
Saniyede 8 kare olduğu söylenen çekim hızını pek fazla zorlayamadım. Ancak üst üste 3-4 kare yaptığım çekimlerde makinede herhangi bir sorun yaşamadım. Üst üste çekilen RAW + JPEG kayıtta kullandığınız hafıza kartının hızı çok önemli, burada mutlaka yüksek hıza sahip bir kart kullanmanızı tavsiye ederim. Aksi takdirde uzayan yazma hızı sizi mutlu etmeyecektir.
EOS 7D, yeni bir DSLR fotoğraf makinesi veya ikinci bir gövde alacaklara, tabi beklentileri ve istekleri biraz daha yukarıda olan fotoğrafçılara tavsiye edebileceğim bir makine.

Canon EOS 7D’de dikkat çeken bazı özellikler:
18 MP APS-C CMOS sensör
Sensör, yeni fotodiyot ve mikrolens yapısı sayesinde, yüksek ve düşük ışık koşullarında kaliteli görüntüler meydana getiriyor.

8 fps çekim hızı
Çift “DIGIC 4” işlemci ve geliştirilmiş yeni yapı ile ilave aksesuarlara gerek kalmadan ve 14-Bit Raw dahil bütün dosya çeşitlerinde saniyede 8 kare çekim yapılabiliyor.

ISO Değeri
ISO değeri (100 – 6.400), 12.800’e kadar arttırılabiliyor.

Video çekim
Geliştirilmiş işletim seçenekleri ile film moduna doğrudan geçiş yapılabiliyor. Full HD video çekmek daha basit bir hal alırken, kullanıcılar, sinematik bir his yaratmak üzere 24 fps seçeneği dahil olmak üzere çekim ve kare hızını ayarlayabiliyor.

Çift “DIGIC 4” işlemci
Çift “DIGIC 4” işlemcili Canon EOS 7D, artık çekim hızı, görüntü kalitesi ve ISO performansı arasında bir seçim yapmak zorunda bırakmıyor.

Dayanıklı tasarım
Magnezyum alaşımlı gövde, sağlam, hafif yapı nem ve toza karşı koruma sağlıyor.

Aksesuar uyumu
Kablosuz Dosya İleticisi (WFT-E5), fotoğrafçıların web etkin bir mobil cihaz kullanarak fotoğraf makinesini kontrol etmesine olanak sağlarken, bir web tarayıcısı aracılığıyla kapsamlı bir fotoğraf makinesi kontrolü sunuyor.
EOS 7D, bütün EF ve EF-S lensleri ile ve Canon EX Speedlite ile uyumlu çalışıyor, ayrıca BG-E7 pil yuvası (battery grip) kullanabiliyor.

11 yorum:

  1. merhabalar, bu yaz bende makinamı değiştirmek istiyorum 450d kullanıyorum 17-85mm ve 50mm var yazının sonunda Ef ve Ef-s lerle uyumlu olduğunu yazmışsın bu süper haber... aklımdakilerden biri de bu makina ama bir kaç arkdaşım pek önermediklerini söylediler. deneme imkanı olan biri olarak sen ne dersin ? yada yaklaşık fiyatlarda başka bir önerin olur mu?

    YanıtlaSil
  2. Ben kullanıyorum 7d'yi gayet memnunum iyi bir makine ancak tek eksiği full frame olmaması o da olsa çok iyi olurdu, imkanınız varsa full frame bir modele geçmeniz daha doğru bir seçim olur 7d kötü olduğundan değil, full frame olmadığından

    YanıtlaSil
  3. EOS 7D gerek çözünürlüğü gerekse de gövde sağlamlığı ile tercih edilebilecek bir makine. Sonuçları da gayet iyi... Tercih edilebilir.

    YanıtlaSil
  4. Ben kullanıyorum mükemmel ama ögrenmek zaman alıyor zaman ayırmalısınız

    YanıtlaSil
  5. selamlar.
    7D min üst lcd ışığını sürekli açık tutma gibi bi seçenek var mı? karanlıktaki çekimlerde her 5-10 sn de bir tekrar etkinleştirmem mi gerekiyor?
    teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Bildiğim kadarıyla o ışığı açık tutmanız mümkün değil. Belli bir süre sonunda kendiliğinden sönecektir.

    YanıtlaSil
  7. OLYMPUS SP800-UZ HAKKINDAKİ FİKİRLERİNİZİ ALABİLİR MİYİM ?

    YanıtlaSil
  8. merhaba benimde bir kaç sorum olacak...fotoğraf makinesi almak istiyorum fakat tam anlamıyla bulamadım profesyonel bir makine.öncelikle yakın çekimlerde ve hareketli çekimi çok iyi olucak.lcd ekranıda büyük olmalı ve tabiki resim kalitesi çokkk iyi bişey arıyorum.bana yardımcı olurmusunuz.poz süreside kısa olmalıymış okadar iyiymiş.fiyatı uygun birşeyler önerebilirmisiniz...

    YanıtlaSil
  9. makine fullframe değil sanırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. APS-C sensör boyutuna sahip. Full frame değil.

      Sil