Aynasız fotoğraf makineleri pazarında kıyasıya bir rekabet yaşanırken bu pazarın en önemli aktörlerinden biri olan Panasonic, Micro Four Thirds standardını kullanan GF1 modelinin yerine daha kompakt hale getirilmiş ve dokunmatik ekran özellikleri kazandırılmış GF2’yi satışa sundu.
Biz de henüz çok yeni olan Lumix GF2 modelini yine uzaklarda, Amerika’nın eğlence şehri Orlando’da test ettik. Panasonic’in dijital fotoğraf alanında 10. yılını kutlayan Lumix’in en son ürünü olan GF2 sınıfında en hafif ve en küçük fotoğraf makinesi olma özelliğini taşıyor.
Aynasız fotoğraf makineleri çıktığından beri sanırım herkes taşıdığı ağır çantalara bir kez daha göz atma ihtiyacı duymuştur. Eskiden neden o kadar ağır çantaları taşımak zorunda olduğumuzu sanırım tahmin ediyorsunuzdur. Birçoğumuz için bunun nedeni çok basit, “kaliteli görüntü ihtiyacı”. Evet, kaliteli bir görüntü elde edebilmek için bir süre öncesine kadar DSLR makinelerden başka bir seçeneğimiz olmadığı için çoğu zaman sadece kısa bir gezi için bile koca bir fotoğraf çantası taşımamız gerekirdi. İşte bu yüzden Amerika’ya yanıma sadece GF2 ve 14-42mm objektifi alarak gittiğimde yaşadığım mutluluğu anlatamam. Küçük sırt çantamın içerisinde çok az yer kaplayan GF2 ile dolaşmak sadece taşıma kolaylığı açısından bile büyük bir avantaj.
GF2’yi test edeceğimiz yer dünyaca ünlü eğlence parkları ile adını duyuran ve onlarca eğlence parkından başka pek bir şey bulunmayan Orlando şehri. Renkli, eğlenceli, hareketli, kalabalık, arada bir yağmurlu, hep nemli ve sıcak… Orlando ile ilgili izlenimlerimi ve bazı gezi notlarımı test yazısının hemen devamında bulabilirsiniz. Şimdi gelelim GF2’ye…
Ultra Kompakt Aynasız
Panasonic Lumix GF2 gerçekten üst seviyede kullanım kolaylığı sunan ve hem fotoğraf hem de video çekiminde yüksek görüntü kalitesiyle dikkat çeken bir fotoğraf makinesi.
Bu incelemeyi yaptığımızda sınıfında dünyanın hem en küçük hem de en hafif fotoğraf makinesi olan Panasonic Lumix GF2, Lumix G serisinden atası GF1’den boyut olarak %19 oranında daha küçük ve ağırlık açısından da %7 oranında daha hafif. Öyle ki inceleme sırasında GF2’yi boynumda gören ve konuştuğum pek çok kişi bunun bir kompakt makine olduğunu sandı. Yani objektifinin değişebildiğini sık sık göstermem gerekti.
12.1 milyon piksel çözünürlük sunan Live MOS sensör ve yüksek performanslı Venus Engine FHD özelliklerine sahip olan Lumix GF2 yalnızca fotoğrafta değil Full HD video kaydında da bir hayli başarılı.
Dokunmatik Ekran
Lumix GF2 başta da dediğim gibi dokunmatik ekrana sahip bir makine. Bu yüzden üst kısmındaki düğmelerin büyük bir çoğunluğu kaldırılmış. Oldukça sade bir görünüme kavuşan GF2 bu haliyle amatör kullanıcıların bile ilgisini çekebilecek bir yapıya ulaşmış. Bildiğiniz gibi gerek cep telefonları gerekse de tablet bilgisayar pazarında yaşanan gelişmeler bir süredir fotoğraf makinelerinde de uygulanıyor. İlk zamanlarda dokunmatik ekranlı cihazları bir kalem vasıtasıyla kullandığımızı hatırlıyorum. Ancak şimdilerde çıkan neredeyse tüm dokunmatik cihazlar parmaklarımızla kontrol edebileceğimiz kadar hassas. Lumix GF2’de kullanım kolaylığını yeni grafik kullanıcı arayüzü ve 460 bin satırlık 3 inç dokunmatik LCD ekranından alıyor. GF2’nin dokunmatik ekranında konuya tek bir dokunuşla odaklanmak mümkün. Video kaydını ve iA (Akıllı Otomatik) modunu aktif hale getiren yardımcı butonlar sayesinde GF2’nin kullanımı hem sezgisel hem de oldukça rahat. Tabi istenirse dokunmatik özellikler sınırlandırılıp, kapatılabiliyor.
Lumix GF2’nin Otomatik Odaklama fonksiyonu LCD ekrana yapılan tek bir dokunuşla harekete geçiyor dedik. Bu fonksiyon Yüz Tanıma özelliği devredeyken insan yüzlerini daha kolay odaklayabiliyor. iA modunun Akıllı Sahne Seçici özelliği sayesinde üzerine dokunulan konuya uygun sahne modu da anında devreye giriyor.
Açıkçası ilk defa bu kadar uzun süre dokunmatik ekranlı bir fotoğraf makinesi ile çalıştım ve alışmam düşündüğümden daha kısa sürdü. Neden bu kadar çok kişinin dokunmatik ekranları fazlasıyla sevdiğini bir kez daha anladım. Alışkanlık yapıyor…
Gövde Yapısı
Alüminyum şasisi ile kalitesine dair daha ilk bakışta iyi bir izlenim bırakan Lumix GF2, tutuş açısından da son derece rahat. Tabi eli DSLR makinelere alışmış bazı fotoğraf severler için ilk başta bu minik makineye alışmak ve elde tutmak biraz zaman alabilir. Ancak şunu söylemeliyim ki, uzun yıllardır ağır DSLR fotoğraf makineleri ve kocaman objektifler kullanan biri olarak GF2’nin boynumda asılı olduğunu unuttuğum zamanlar oldu. Yeri gelmişken söyleyeyim, gövdenin ağırlığı sadece 310 gram.
Yüksek Görüntü Kalitesi
Lumix GF2 hem kompakt tasarım hem de kullanılabilirliği üst seviyede bir makine olmasının yanında, görüntüleme motoru ve sensör teknolojilerinin dengesini kaliteli fotoğraf ve videolarında sergiliyor. GF2’nin Live MOS sensörü 17.3x13mm boyutunda.
Görüntü çekim oranını 1:1, 4:3, 3:2 ve 16:9 olarak değiştirebiliyorsunuz.
Tüm Lumix G Micro Sistem fotoğraf makinelerinde olduğu gibi GF2’de “Toz Giderme Sistemi” ile donatılmış durumda. Bu özellik sayesinde objektif değiştirme esnasında toz ya da yabancı başka bir madde makineye girdiği zaman fotoğraflarda oluşması muhtemel lekeler engellenmiş oluyor.
ISO aralığı olarak 100 ile 6400 arasında çekim yapılabiliyor. 100, 200 ve 400 ISO değerlerinde sorunsuz çekim yapılabilirken doğal olarak 400 ISO’nun üzerinde noise (kirlilik) etkisini daha fazla göstermeye başlıyor. 3200 ve 6400 ISO değerleri ise ne yazık ki pekiyi sonuç vermiyor.
RAW formatında da çekim yapılabilmesine imkan veren GF2 için hedef kitlesindeki kullanıcıların bu formatı kullanıp kullanmayacaklarını bilemem. Ancak böylesine kompakt ve kolay kullanımlı bir makinenin RAW formatında da çekim yapabilmesi artı bir özellik.
Orlando gezi notları sayfasında göreceğiniz fotoğrafları JPEG formatında çektim ve bazılarında Levels, Kontrast dışında pek bir uygulama yapmadım.
AVCHD Full HD Video
Lumix GF2 Full HD video çekebilme becerisine de sahip. AVCHD formatında 1920x1080 çözünürlüklü Full HD video (60i/50i’de) çekebilen Lumix GF2, rüzgar kesme fonksiyonuna sahip bir stereo mikrofon yardımıyla sesleri de en az görüntülerde olduğu kadar kaliteli kaydedebiliyor.
Ayrıca makine ile birlikte gelen PHOTOfunSTUDIO 6.0 yazılımı hem fotoğrafların hem de Full HD videoların düzenlenmesini ve YouTube, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerine yüklenmesini kolaylaştırıyor.
3D Fotoğraf Ayrıcalığı
Henüz çok az fotoğraf makinesinde gördüğümüz 3D fotoğraf çekimi, GF2’ye takılan bir objektif sayesinde oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor. Panasonic Lumix G 12.5mm / F12 3D objektif sayesinde makinenin SD hafıza kartına kaydedilen üç boyutlu fotoğraflar Panasonic VIERA 3D Full HD televizyonlarda özel 3D gözlükler aracılığı ile izlenebiliyor. Dediğim gibi fotoğraf makineleri için henüz çok yeni bir konu olan 3D kavramı sanıyorum önümüzdeki aylarda daha çok karşımıza çıkacak.
Diğer Bazı Özellikler
SD/SDHC/SDXC hafıza kartlarını kullanabilen GF2’nin dahili bir hafızası yok. USB 2.0 ve mini HDMI bağlantı imkanı sunan makine, genel, merkezi ve spot ölçüm poz sistemine sahip.
Stereo ses ve AVCHD (1920x1080 – 60fps) video kaydı imkanı sağlayan bu minik makine ile istenirse daha düşük çözünürlük değerlerinde de video çekimi yapılabiliyor.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder