28 Aralık 2010 Salı

Çalışmak için ofise ne gerek var!

Veri ağları konusunda uzman bir firma olan Cisco, 13 ülkeden 2 bin 600 çalışan ve BT profesyoneli üzerinde yapılan “Connected World Report” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre dünyada her beş çalışandan üçü verimli olmak için ofise ihtiyaç duymuyor. Dahası, mobilite ve kurumsal bilgiye erişimde esneklik sunan şirketlerde çalışma arzusu o kadar yüksek ki aynı orandaki çalışanlar daha düşük ücret sunsa dahi bu şartlardaki işleri, yüksek ücretli ama esneklik sunmayan işlere tercih ediyor.
ABD’li bağımsız araştırma şirketi InsightExpress’le birlikte yürütülen araştırma, günümüzde artan mobil kapasiteler, güvenlik riskleri ile uygulamalara ve bilgiye her an her yerde erişim sağlayan teknolojilerin ortasında şirketlerin çalışan ve iş ihtiyaçlarını karşılamaları için gereken şartları ortaya koyuyor. Araştırmaya ABD, Meksika, Brezilya, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Almanya, İtalya, Rusya, Hindistan, Çin, Japonya ve Avustralya’dan çalışanlar katıldı.

Araştırmanın öne çıkan sonuçları şöyle:
- Her beş çalışandan üçü (yüzde 60) verimli olmak için ofise ihtiyaç duymuyor. Bu oran Hindistan’da yüzde 93, Çin’de yüzde 81 ve Brezilya’da yüzde 76.

- Her üç çalışandan ikisi (yüzde 66) BT ekiplerinin kendilerine kurumsal ağlara, uygulamalara ve bilgiye her an her yerden ve her tür cihazdan erişim sağlamasını bekliyor. Gelecekte bu cihazlara televizyonların ve otomobillerdeki ekranların da eklenmesi bekleniyor.

- Ofis dışındayken kurumsal ağlara, uygulamalara ve bilgiye erişebilen çalışanların yaklaşık yarısı (yüzde 45) günde iki ila üç saat, çeyreği ise günde dört saat ya da daha fazla ek mesai harcadığını kabul ediyor.

- Çalışanlar her yerden çalışma esnekliğinin şirket sadakatlerini (yüzde 13), iş tercihlerini (yüzde 12) ve memnuniyetlerini (yüzde 9) belirlemede etkili olduğu görüşünde. Örneğin her üç çalışandan ikisi (yüzde 66) daha az ücrete karşılık cihaz kullanımı ve sosyal medyaya erişimde esneklik sunan şirketleri tercih ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder