24 Şubat 2011 Perşembe

Oyun Zamanı

1980’li yılların henüz başında sokaklarda park etmiş arabalar olmadığından, en uygun oyun alanlarımızdan biri sokaklardı. Ancak bir gün, küçük siyah bir makine evde daha çok durmamıza sebep oldu. Adını duyanlarınız ve belki de o zamanlar kullananlarınız olmuştur. Sinclair ZX Spectrum 48K diye minik bir bilgisayardı artık misketlerden daha fazla ilgimizi çeken… Sadece 48 KB olan hafızası, aşırı basit grafikleri ve zahmetli oyun yükleme aşamalarının hiçbirini o zamanlar düşünemiyorduk bile. Hayatımıza yeni bir oyun kültürü yerleşmeye başlamıştı çünkü. Yıllarca bu model ve bunun bir üst modeli ile oyalandık.
Sonra Atari 800XL bir üst sınıfa çıkardı bizi. Hem oyun çeşitliliği hem bir miktar grafiklerdeki iyileşme bizi mutlu etmeye yetiyordu. Bir süre sonra işin boyutu değişti. Commodore 64 ve sonrasında da Amiga 500 hayallerimizi süsleyeme başladı. Artık Amiga 500 ile o zamanlar için inanılmaz bir grafik ara yüzü ve kaliteli müzik deneyimine sahiptik. Amiga 500’ün üstünlüğü uzun yıllar sürdü. PC’lerin yeni yeni su üstüne çıkması ve daha çok insanın satın alması ile de Amiga ve PC fanatikleri çıktı. Tabi bir süre sonra PC’lerin grafik, işlemci ve diğer özelliklerindeki hızlı yükselişe ayak uyduramadı bu oyun bilgisayarları. Bu arada Nintendo ve Playstation’un konsol modelleri hayatımıza girdi. Tabi mobilite çağı mekan bağımsız oyun oynamamızı da beraberinde getirdi. Hem Nintendo hem de Sony yaptıkları bu taşınabilir oyun cihazları ile milyonlarca kişinin her yerde oyun oynamasına ve farklı aktivitelerde bulunmasına katkıda bulundu. Şimdilerde Nintendo ilk defa bir el konsolunu 3D teknolojisi ile tanıştırdı ve Mart ayında da satışa sunmayı planlıyor.
Tabi tüm bu gelişmeleri kitaplardan okuyarak ya da birinden dinleyerek değil de bizzat yaşayarak ve kullanarak deneyimlemek kendi adıma oldukça keyifli.

Türkçe Killzone3
Tüm dünyada milyarlarca dolar büyüklüğündeki inanılmaz bir pazar oyun konusu. Yani oyun deyip geçmemek lazım. Pek çok büyük firma en yeni ve popüler oyunları geliştirebilmek için inanılmaz bir çaba ve milyonlarca dolar harcama yapıyor. Günümüzün en ilgi gören yeniliklerinden biri olan 3D teknolojisini oyunlara da adapte ediyor.
Bugüne kadar atlanan önemli bir konu ise yerelleştirme. Bir oyunun Türkçe altyazı ya da Türkçe seslendirmeli olması tabi ki çok daha fazla kullanıcının ilgisini çekecektir. Özellikle seslendirme ve yerelleştirme aşaması oyun firmaları için ek bir maliyet getirse de geçtiğimiz günlerde bu konuda bir ilk yaşandı. Sony Killzone3 adlı FPS oyununu, Türkçe dil seçeneği olmasının dışında Move ve 3D uyumlu olarak satışa sundu.
Sony ilk Türkçe oyunu olan Gran Turismo 5’i geçtiğimiz Kasım ayında satışa sunmuş ve oldukça başarılı bir satış grafiği çizmişti. Bunun sonucunda da Sony, 2011 yılında Türk oyun pazarına daha çok yatırım yapmayı ve pazarı hareketlendirmeyi hedeflemiş durumda.
Bu arada tamamen Türkçeleştirilen Killzone3’de öykü oldukça detaylı düşünülmüş ve oynanabilirlik kalite farkını anında gösteriyor. İlk defa böyle bir oyunu Türkçe oynadım ve başlarda epey şaşkınlık yaşadım açıkçası. Herkes Türkçe konuşuyor! Ancak daha sonra oyunun hikayesine kapılıp saatlerin nasıl geçtiğini anlayamadım. Özellikle 3D bir televizyonunuz varsa pek çok ilki bu oyunda yaşayacağınıza eminim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder