5 Temmuz 2011 Salı

Çocuklar için güvenli internet

Bizim çocukluğumuzda ailelerimiz bazı şeylere izin vermezdi. Mesela tek başımıza evden pek uzaklaşamazdık. Meyve ağaçlarından yıkanmamış şeyler yemememiz, tanımadığımız insanlarla konuşmamamız, arabaların geçtiği caddelerde bisiklete binmememiz söylenirdi.

Kısaca güvenlikle ilgili konular bugünkülerden oldukça farklıydı. Çocukluğumun geçtiği Acıbadem şimdi ki gibi kalabalık bir semt değildi. Boş arsalar, köşkler, tek katlı bahçeli küçük evler vardı. Şimdiki büyük sitelerin yerindeki boş arazilerde büyük futbol sahaları mahalle maçlarına ev sahipliği yapardı.

Günümüzde aileler çocuklarını oyun, eğlence, sosyal medya, yani sanal dünyadan gelecek tehditlerden korumak için haklı olarak oldukça çaba sarf ediyor. Özellikle internet üzerinden her yıl milyonlarca yetişkinin bir şekilde dolandırıldığını düşünecek olursak, çocukların bazı tuzaklardan uzak tutulması gerekiyor. Bu konuda ESET, çocuklarımızı sanal dünyada koruyabilmek için yedi altın öğüt derlemiş.

7 Altın Kural – Çocuklar ve Aileler için Çevrimiçi Güvenlik

1. Uyanık olun ve çocuğunuzun internet bağlantılarını kontrol altında tutun. Bir parola belirleyerek çocuğunuzun sadece sizin gözetiminizde olabileceği saatlerde internete girmesine izin verin. Bilgisayar kullanımı ile ilgili kesin kurallar belirleyin.

2. Çocuklarınızı internet gizliliğinin önemi hakkında bilgilendirin. İnternette ve sosyal ağlarda hiçbir zaman kişisel bilgilerini paylaşmamaları gerektiğini iyice anlamalarını sağlayın.

3. Web kameranızı kontrol altında tutun, saldırganlar tarafından kötü amaçlarla kullanılırlar. Kullanmadığınız zamanlarda kamerayı kapatın hatta fişini çekin. İnternette siz fark etmeden kameranızı kullanan zararlı yazılımlar mevcut. Çocukların kamerayı yalnızca sizin gözetiminizde ve arkadaşları ya da aile bireyleri ile görüşürken kullanmalarını sağlayın.

4. Güncel bir antivirus ve güvenlik yazılımı, günümüzde olmazsa olmaz şartlardan. Kullanıcının yaşına göre belirlenebilen aile koruma filtreleri içeren yazılımları tercih edebilirsiniz. Bu yazılım filtrelere ek olarak zararlı yazılım bulaştırma riski olan web sitelerini otomatik olarak engelleyebilmeli.

5. İnternet tarayıcınızın tarama geçmişini inceleyin. Geçmiş silinmiş ise çocuğunuzla bir konuşma yapma vakti gelmiş demektir.

6. Facebook üzerinde çocuğunuz ya da siz duvarınızı, haber kaynağınızı “Herkes” ya da “Arkadaşlarımın Arkadaşları” ile paylaşıyorsanız zaten baştan kaybetmişsiniz demektir. Kullanıcılardan biri dikkatsiz bir şekilde zararlı bir Facebook uygulaması çalıştırdığı anda kişisel bilgileriniz tüm dünyaya açabilir.

7. İnternette paylaşılan hiçbir bilgi kaybolmaz. Bir fotoğrafı sildiğinizde hatta tüm hesabınızı kapattığınızda tüm verinizi otomatik olarak sildiğinizi zannetmeyin. Resimler veya kişisel bilgiler çoktan başka birinin bilgisayarına kaydedilmiş olabilir. Çocuklar ve aileleri, hangi resim ve bilgilerin internete koyulacağını iki defa düşünmelidirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder