4 Ağustos 2011 Perşembe

Portfolyo Seçimi

Fotoğraf Dergisi’nin ilk sayısından itibaren “Portfolyo” başlığı altında bir bölümümüz yer alıyor. Portfolyo sayfalarımızda, fotoğraf sanatçısının şimdiye kadar yaptığı başarılı işlerden örnekler vermesini istiyoruz ve kısa bir özgeçmiş ile sizlerle paylaşıyoruz.

Bugünlerde sıkça şu sorularla karşılaşıyorum: “Bu portfolyoları nasıl seçiyorsunuz? Siz mi buluyorsunuz, yoksa size gelen başvuruları mı değerlendiriyorsunuz? Nasıl başvuru yapabiliriz? Kapak fotoğrafını nasıl seçiyorsunuz? Portfolyo sayfalarında ne tür fotoğraflara yer veriyorsunuz?”
Ben de bu sayfamda sizlerden gelen bazı sorulara kısa cevaplar vermek, bu konuya açıklık getirmek istedim.

Portfolyo sayfaları için nasıl başvuruda bulunabilirim?
Eğer çalışmalarınızın portfolyo sayfalarında yer almasını istiyorsanız, yüksek çözünürlükte seçtiğiniz en az 30 fotoğrafı, kısa bir özgeçmişi ve bir portre fotoğrafınızı CD içerisinde dergi adresine ulaştırmanız gerekiyor.
Bu arada bazen portfolyo sayfaları için bizim de davet ettiğimiz sanatçılar oluyor tabi.

Göndereceğimiz portfolyo nasıl fotoğraflardan oluşmalı?
Dergimizdeki portfolyo sayfalarında fotoğrafçının bugüne kadar yaptığı işlerden örnekler vermeye çalışıyoruz. Tek bir konu hakkında hazırlanan projeleri değil, yaptığı çalışmalardan en iyi örnekleri yayınlamak istiyoruz. Tabi bunu yaparken de kendi içerisinde bir bütünlüğünün olmasına özen gösteriyoruz.

Çok güzel bir projem var, portfolyo sayfalarında yer alabilir mi?
Biraz önce dediğim gibi, portfolyo sayfalarında tek bir projeye ayrılmış konulara yer vermiyoruz. Bu projeleri, “Foto-Röportaj” köşemizde kısa bir yazı ile birlikte sunabiliyoruz.

Portfolyo seçimi nasıl yapılıyor?
Portfolyo seçimi, fotoğrafçıların bize gönderdikleri çalışmalar teknik anlamda sorunsuzsa, yazı işleri toplantılarında değerlendiriliyor. Bazen tek tek, bazen topluca bakılıyor. Onay ve değerlendirme süreci en az birkaç hafta oluyor.

Portfolyo seçiminde ne tür fotoğraflar arıyorsunuz?
Esasında aradığımız tek bir tarz vs yok. Sadece bazı kriterlerimiz var. Fotoğraf Dergisi’nde bugüne kadar çıkan portfolyolara bakacak olursanız; manzara, doğa, portre, belgesel, moda, gezi, stil life, dijital art, soyut, çağdaş ve bunun gibi onlarca farklı tarzda fotoğrafın yayınlandığını göreceksiniz.

Yani her türlü fotoğrafı yayınlıyor musunuz?
Öncelikle yayınlanacak fotoğrafların teknik anlamda kabul edilebilir olması gerekiyor. Ondan sonra siyasi, dini ve ideolojik konularda kanunların ve meslek yayın ilkelerinin izin verdiği ölçülerde olması gerekiyor. Çünkü tarafsız bir yayın organı olarak hiçbir siyasi ve dini kesimi temsil etmiyoruz.
Nü fotoğraflarla ilgili de bazı notlar aktarmak isterim. Dergimiz tüm Türkiye’de satışı bulunan, ayrıca iPad, iPhone gibi medyalardan okunabilen bir yayındır. Bunun dışında abonelerimiz, web sayfalarımızın takipçileri vardır. 17 yıldır okuyucularımızdan gelen geri dönüşler sonucunda belli bir ölçüyü geçen nü fotoğrafları yayınlamıyoruz. Bu bizim tercihimizdir.
Bu konuda zaman zaman bazı eleştiriler de alıyoruz. Israrla portfolyolarında çizgi dışı ya da müstehcen sayılabilecek nü fotoğrafları yayınlatmak isteyenler, konuyu bazen başka noktalara taşımak istiyorlar.
Ancak belli bir çizgimiz olduğunu ve biraz önce söylediğim gibi hiçbir siyasi ve dini kesimi temsil etmediğimizi tekrar hatırlatmak istiyorum.

Yayınlanabilir onayı alan portfolyolar ne zaman dergide çıkıyor?
Tahmin edersiniz ki bazen çok sayıda portfolyo başvurusu olabiliyor. Fotoğraf Dergisi iki ayda bir yayınlandığı için onay almış hiçbir fotoğrafçıya şu sayıda yüzde yüz yayınlanabilir gibi bir söz veremiyoruz. Yayınlanabilir onayı alan bazı çalışmalar bir sayı, bazıları 2-3 sayı bekleyebiliyor. Bazen yayınlanan makaleler, dosya konuları da göz önüne alınarak bu tarihler değişebiliyor.

Kapak fotoğrafı nasıl seçiliyor?
Kapak fotoğrafı bir dergi için en önemli yerdir. Dergimizin kapak fotoğrafını o sayıda yer alan portfolyo sanatçısından seçmeye özen gösteriyoruz. Kapak fotoğrafı dikkat çekmeli, anlaşılır olmalı, ama hepsinden önemlisi dik kadraj olmalı!

Umarım verdiğim bilgiler başlangıç aşamasında yeterli olmuştur. Bir sonraki sayıda buluşuncaya dek sağlık ve huzur dolu günler dilerim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder