21 Ekim 2011 Cuma

Çalışırken Daha Verimli Olmak İçin…

Çoğu zaman uzun saatler geçirdiğimiz çalışma masamız ve sandalyelerimizin önemini ikinci plana atarız. Ergonomik ve sağlıklı bir çalışma ortamı hazırlamak içinse pek bir çaba sarf etmeyiz. Ancak, ofis ortamlarında çalışanların yaklaşık %47’si uzun süre oturarak çalışmaktan kaynaklanan boyun ve sırt ağrılarından şikayetçidir. Oysa doğru tasarlanmış bir ofiste iş verimliliğimizi artırabilir ve daha sağlıklı bir çalışma ortamı sunabiliriz.

Monitörün pozisyonu ve doğru oturma şekli
Monitörün, görüş açısının yatay çizgide 35 derece altında bulunması ideal görüş şartlarından en önemlisidir. Monitöre doğru yerden bakmak çalışırken meydana gelen yorgunlukları azaltır, olası sağlıksız duruş hatalarını önler ve çalışma gününü masa başında geçirenler için en doğru çalışma ortamını sağlar. Monitöre bakarken monitördeki en üst satırın görüş açısının üstünde olmamasına dikkat edilmeli. Görüş mesafesi mutlaka 50 cm'den fazla olmalıdır. 17" ve üzeri monitörlerde bu mesafe 80 cm olabilir.

Gerekli çalışma alanı
Çalışma alanınız; bilgisayar, klavye ve diğer gereçleri rahat bir şekilde masanızda düzenlemenize izin vermeli. Ergonomik bir çalışma masasının ölçüsü 160x80 cm olmalı. Bu ölçü kullanım şekline göre değişebilir. Çalışmanız için gerekli araçların sayısı çoğaldıkca çalışma alanınızın ölçüsü de daha büyük olmalı. Aşağıdaki tabloda çalışma masasının kullanımına göre ölçüleri verilmiştir.

Aydınlatma
Aydınlatma konusu ofis planlamasında verimlilik açısından belki de en önemli konulardan biri. En sık karşılaştığımız ofis tasarımı hatalarından biri de yanlış aydınlatmadır. Yanlış bir aydınlatma, çalışanlarda konsantrasyon bozukluklarına ve gün içinde yoğunlaşan göz yorgunluğuna neden olur.
Ağırlıklı olarak bilgisayarla çalışılan ofislerde yatay ışık gücünün yeterli seviyede olmalıdır. Aynısı toplantı odaları için de geçerlidir. Koridorlarda gerekli olan ışık gücü ise daha düşük seviyededir. Bölgesel görev aydınlatma özellikle yapılması gereken farklı işler ve bu işlerin gerektirdiği farklı aydınlatma ihtiyaçlarına cevap verebilmelidir.
Dışardan gelen ışıktan olumsuz etkilenmemek için çalışma masası, pencereden gelen ışığı yandan alacak şekilde konumlandırılmalıdır. Masaları pencere önüne yerleştirmekten kaçının. Eğer pencereye sırtınız dönük oturuyorsanız monitörde yansımalar oluşabilir.

Ofisteki optimal sıcaklık ve nem oranı
Oturarak yapılan işlerde önerilen sıcaklık 21 ila 22°C arasındadır. Nem oranı ise %40 ila %65 arasında olmalı. Özellikle kış aylarında artan kalorifer kullanımı havadaki nemin azalmasına sebep olur ve bu durum göz kurumasına, cilt iritasyonlarına ve nezleye yol açar. Ofiste yeterli sayıda bitki bulundurarak bu sorunu engelleyebilirsiniz.

Daha kapsamlı bilgi almak için www.maddeus.com 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder