3 Mart 2010 Çarşamba

2011’de Mobil Cihaz Satışları PC Satışlarını Sollayacak

Deloitte Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon (TMT) Grubu’nun hazırladığı Deloitte Telekomünikasyon Öngörüleri raporunun dokuzuncusunu yayınladı. Deloitte 2010 Telekomünikasyon Öngörüleri adını taşıyan bu raporda, iletişim dünyasındaki gelişmelerin yanı sıra mobil ve VoIP iletişimin geleceğini belirleyen son trendler ile bant kullanımından fiyatlandırmaya kadar operatörlerin değişen stratejileri gibi birçok konu uzman gözüyle ele alınıyor.
Önümüzdeki dönemde akıllı cep telefonları arama motoru özellikleri ile bilgiye erişimde önemli bir işlev üstlenmeye hazırlanırken, mobil cihazlar üzerinde VoIP (internet üzerinden ses iletişimi) kullanımının artması mobil operatörlerin yeni stratejiler geliştirmesini sağlayacak. Bu arada iletişim trafiğinin artması telekomünikasyon endüstrisini yeni teknolojileri daha etkin kullanmaya yönlendiriyor. Deloitte uzmanları günümüzde katlanarak artan mobil kullanıcı sayısının, donanımdan yazılıma kadar tüm telekom endüstrisinde ciddi bir çarpan etkisi yarattığını somut rakamlarla sergiliyor.
Bütün bu gelişmelerin önümüzdeki dönemde kullanıcılara sunulan tarifelerin düzenlenme biçiminden iş dünyasının telekom endüstrisinden taleplerine kadar bir dizi gelişmeyi tetiklemesi bekleniyor.

Mobil arama öne çıkıyor
Günümüzün gezgin tüketicisi, akıllı cep telefonlarını, sesli haberleşmenin yanı sıra daha çok e-posta, takvim ve web tarayıcı özellikleri ile tanıyor. Deloitte, 2010 sonuna kadar en çok kullanılan bu uygulamalara bir yenisinin daha ekleneceğini öngörüyor. Mobil arama uygulamalarının 2010 sonuna kadar 2 milyar dolara yakın bir iş hacmi oluşturması bekleniyor. Mevcut web arama motorlarının işlevlerini mobil ortamlara uyarlaması, mobil arama konusunda yeni girişimlerin ortaya çıkması, ürün ve hizmet pazarlamasını desteklemek amacıyla geliştirilen uygulamalar, mobil arama teknolojilerinin gelişmesi ile sonuçlanacak. 2008 yılında Amerikalı mobil cep telefonu kullanıcılarının sadece %7’sinin mobil arama işlevlerini kullandığına dikkat çeken uzmanlar, geçen yıl ise sadece Japonya’da, mobil kullanıcıların %40’ının mobil arama hizmetlerinden faydalandığını söylüyor.
Akıllı cep telefonları (smartphone) 2009’da 180 milyon adetlik satış rakamı ile taşınabilir PC satışlarının üzerinde bir performans gösterdi. 2011 yılına kadar, 400 milyon adetlik satış rakamına erişmesi beklenen akıllı cep telefonlarının, dünyadaki -taşınabilir ve masaüstü- tüm PC satışlarını da aşması bekleniyor.

VoIP özellikli cep telefonları artıyor
Internet üzerinden ses erişimi sağlayan VoIP teknolojisi yaklaşık bir on yıldır varlığını sürdürmesine rağmen, 2010’dan itibaren geniş kesimler açısından anlamlı hale gelmeye başlayacak. VoIP iletişim internet ortamını kullandığı için normal ses haberleşmesine göre daha fiyat avantajı sunmasına karşılık nispeten düşük ses kalitesi ve hot spotların sayıca azlığı nedeniyle çok hızlı yaygınlaşamadı. 3G ve WiFi iletişimin avantajlarını bir arada sunan hibrid cep telefonlarının fiyatlarının diğer cep telefonlarına göre biraz daha pahalı olması bu teknolojinin kullanımının önünde bir engel oluşturuyordu.
Geçen yıl bu konuda yaşanan gelişmeler yaklaşık 50 milyon dolarlık VoIP pazarının cirosunu 100 milyon dolar seviyelerine taşıdı. 2010 sonuna kadar 200 milyonun üzerinde VoIP özellikli cep telefonunun pazara girmesi bekleniyor. Tüketicilere kablosuz internet hizmeti veren yerlerin (hot spot) sayısındaki artış da bu telefonların kullanımını özendiriyor. Kamuya açık hot spot sayısının bu yılsonuna kadar çeyrek milyonu aşması bekleniyor.
Çok işlevli mobil VoIP teknolojisi alışıldık bazı iletişim kalıplarını da değiştirecek. Facebook ve Yahoo gibi sanal topluluk siteleri üzerinden sesli görüşme bir standart haline gelirken, sesli mesaj, sesli e-posta, telekonferans gibi özelliklerin kullanımı giderek artacak. VoIP mobil operatörler açısından tartışmalı bir konu olma özelliğini koruyor.
Bu nedenle bazı mobil operatörler şimdilik VoIP haberleşmesini kısıtlıyor veya yasaklıyor. Ancak 700 milyar dolarlık VoIP pazarı için her gün yeni bir uygulama geliştiriliyor, bu noktada birçok operatörün mevcut iş planlarını VoIP’i de kapsayacak şekilde yeniden gözden geçirmesi gerekebilir.

Dünya BT pazarı %3,3 büyüyecek
2010 yılında dünya bilgi teknolojileri pazarının %3,3 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor. Buna karşılık telekomünikasyon ekipmanları pazarındaki büyümenin ise %3,2 düzeyinde gerçekleşmesi bekleniyor. Telekomünikasyon pastası içinde en çok gelecek vaat eden mobil ağ teknolojilerindeki büyüme ise %7 olarak gerçekleşecek.
Daha bu yılın başında dünyada mobil (3G, GSM) genişbant ağ bağlantısı olan akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, mini bilgisayar ve Tablet PC sayısı toplamda 600 milyona ulaştı. Uzmanlar önümüzdeki 18 aylık sürenin sonunda mevcut cep telefonu şebekelerinin ciddi bir yoğunluğa ulaşacağını öngörüyor.
Mobil bant genişliklerinin giderek sıkışması ile birlikte 2014 sonrasında dünya 4G teknolojilerini tartışmaya başlayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder