12 Mart 2010 Cuma

Online Dolandırıcılara Dikkat!

“Sülün Osman” lakaplı ünlü dolandırıcının hikayelerini duymayanınız yoktur sanırım. Kimi hikayeleri tıpkı Kemal Sunal filmleri gibidir. Sülün Osman’ın en iyi işlerini yaptığı seneler 1950 ve 60’lar… O zamanki insanlar çok safmış diye düşünmeyin günümüzde de şekil itibariyle farklı ama amaçları dolandırıcılık olan pek çok olayı ve kişiyi duyuyoruz. Özellikle de online dolandırıcılık son zamanlarda hiç olmadığı kadar artmış durumda.
Bu arada Sülün Osman’la ilgili bir iki şey daha söyleyeyim. Tramvay, Galata Kulesi, kent meydanlarındaki saatler, şehir hatları vapurları gibi kamu mallarını sattığı ya da kiraladığı söylenen ünlü dolandırıcının 1952 yılında bir meydan saatini satarken yakalandıktan sonra lakabı “sülün” olmuş.
Bugün, online dolandırıcılığın İngiltere ekonomisine yıllık maliyetinin 30 milyon paund olduğu açıklandı. Bu İngiltere’de kişi başı 621 paund’a denk geliyor.
Online dolandırıcıların metotları gittikçe karışık hale geliyor, tüketicilerin ve işletmelerin bu suçluların yeni taktiklerine karşı tedbirli davranmaları gerekiyor.
Son günlerde Haiti temalı alan adıyla ortaya çıkan ve büyük felaket sonrasında halktan kahramanca bağış yapmalarını isteyen yüzlerce potansiyel dolandırıcılık vakası görüldü. AVG’nin araştırmaları, tüketicilerin yalnızca yılbaşında sahte web siteleri ve diğer online dolandırıcılıklar nedeniyle 185 milyon paund kaybettiğini gösteriyor.
AVG Technologies online dolandırıcılığın kurbanı olmanızı önlemek için size ip uçları sunuyor.

Bağlanmadan önce: Bir URL tarama aracı edinin, böylece zararlı linklere tıklayarak virüslü web sayfaları ile enfekte olmazsınız. Artık bir sayfanın kötü olup olmadığını onu yüklemeden önce bulmanız gerekiyor.

"S"e bakın: Web sitelerinin satın alma ve çıkış süreçlerinde sitenin URL’sinde ‘https’’ olduğundan emin olun. “S” güvenlik sağlar. Bir web sitesinin güvenli bölümünde olduğunuzda, tarayıcınızda ya da adres çubuğunda ve sağ alt köşede asma kilit ikonu görürsünüz.

Güvenlik yazılımınız güncel olsun: Güvenlik yazılımı sağlayıcınızdan son virüs koruma yazılımı güncellemelerini yaptığınıza emin olun. Bu son derece önemli çünkü dolandırıcılar sık hareket ediyor. Eğer güncellemelerinizi yapıyorsanız, siz de onlardan bir adım önde olabilirsiniz.

Özel bilgilerinizi gizli tutun: Sadece online alışveriş yapmak için özel bir e-mail hesabı oluşturabilirsiniz. Alışveriş için sahip olduğunuz diğer hesaplardan farklı bir şifre kullanın. Online alışveriş e-mail hesabınız hiçbir şekilde sizin günlük, kişisel e-mail hesabınıza bağlı olmamalıdır. Ayrıca online alışverişlerinizin onay ve e-mail onay sayfaları gibi kayıtlarını basın ve muhafaza edin.

Şifrelerinizi karıştırın: Her alışveriş hesabı, banka hesabı, kredi kartı hesabı ve e-posta hesabı için benzersiz bir şifreniz olmalı. Bunları yazın ve bilgileri güvenli bir yerde tutun. Her hesap için benzersiz parola hırsızların, kişisel bilgilerinizi çalmalarını zorlaştırır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder