4 Mayıs 2010 Salı

“Angkor Tapınakları” Sergisi Üzerine...

Ömer Serkan Bakır'ın 1-28 Mayıs 2010 tarihleri arasında, Uğur Varlı Fotoğraf Sanatı Galerisi'nde açık kalacak olan fotoğraf sergisi ile ilgili Gültekin Çizgen'in yazdığı sergi giriş yazısı...

ANGKOR
Bu sergide, Unesco’nun dünya kültür mirası listesinde, tüm gezgin ve fotoğrafçıların inceleme hedeflerinden biri olan Hindiçini’nin ilginç ülkesi Kamboçya’daki Angkor Tapınakları’nın manzara, çevre ve yaşam kültürlerinin incelikli tasvirlerini izliyorsunuz.
Kamboçya’nın Siem Reap kentine on kilometre uzaklıkta, 9 ve 12. yüzyıl arasında bölge halkları Khmerler tarafından yapılmış, ünlü Angkor tapınakları yer alır.


Tropik ormanın içinde saklı kalmış dev tapınaklar, mistik görkemleriyle bambaşka deneyimlerin kapılarını açarlar. Tayland’ın Bangkok’undan bir saatlik uçak yolculuğuyla buraya ulaşırsınız. Kutsal kent anlamına gelen Angkor, bugün Güneydoğu Asya’nın en ilgi çekici yerlerinden biridir.
Angkor Wat ve çevresinde elli kadar tapınak vardır. Khmerlerin başkenti Angkor, yaklaşık dört yüz yıl tropik cangılın içinde gömülü kaldı. 1860 yılında Angkor’u keşfederek, batı dünyasına tanıtan Fransız gezgin Henri Mouhot oldu. Gördükleri karşısında büyük bir coşkuyla “Angkor görülmeden, ölünmez” diye bağırdığı rivayet edilir.
Oryantal dünyanın bu görkemli harikasında temel mimari yapı, dekoratif duvar detayları, gülen heykeller Güneydoğu Asya’nın büyük uygarlığını taçlandırır. İç savaştan sonra artık Angkor, dünya gezginlerine yeniden açıldı. Ömer Serkan Bakır da buranın yeni ziyaretçilerinden biri oldu.

ÖMER SERKAN BAKIR
Arkeolojik yapılanmaların, pek çok fotoğrafçı için mükemmel bir fotoğraf platformu oluşturduğu düşünülür. Ömer Serkan Bakır, sizlere tapınakların, bölgenin, budist rahiplerin ve oradaki çevre yaşamının fotoğraflarını sunuyor. Fotoğrafları 2002 ve 2009 yıllarında çekmiş.


Sanatçı, geçmişin zenginliğine saygı duyan, bunların bozulmasından canı sıkılan ve fotoğrafını bu keşifler için kullanan biri. Tanıdığım kadarıyla Bakır, genç yaşına rağmen topluma ve kültüre hizmet etmeyi görev sayıyor.
1976 yılında İstanbul'da doğan Ömer Serkan Bakır, İstanbul Üniversitesi Kontrol Sistemleri Teknolojisi ve ardından Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nü bitirdi.
Kariyerine ise 1999 yılında Türkiye'de ilk defa yayınlanan dijital fotoğraf dergisini (Photo Digital) hazırladı ve Yayın Yönetmeni oldu. İnternet üzerinden yapılan, ülkemizdeki ilk fotoğraf yarışmasını organize etti. Birçok dia gösterisi gerçekleştirdi, kişisel ve karma sergiler açtı. Ulusal ve uluslar arası birçok fotoğraf yarışmasında ödüller kazandı. Bilgisayar teknolojileri, dijital fotoğrafçılık ve daha birçok konudaki yazıları yayınlandı.

FOTOĞRAF ÜZERİNE
Dewey “Felsefenin sanattan öğreneceği çok şey vardır” der ve devam eder, “Çünkü sanat deneyim olarak, deneyimin en dolaysız ve eksiksiz halidir. Sanat yapıtı da yüceltilmiş, yoğunlaşmış deneyimlerin konusudur.” Sanata “Güzel Sanatlar” denir de, aslında sanatın kendisi “güzel” değildir. Öyle denmesinin nedeni, güzeli üretmesindedir. Bugün fotoğraf sanatı, sanat tarihi içinde, bu güzellik demetinin seçkin yerinden bizi selamlıyor.


Ömer Serkan Bakır, yaptığı dış gezilere fotoğrafı katık ediyor ve her fırsatta da bunu içinde olduğu fotoğraf çevresine sunuyor. Bu iyi bir şey... Genç bir insan, olgunlaşırken tüm bu yollardan geçecektir.
Hangi nitelikte, markada ve teknikte olursa olsun, fotoğraf makinesi asla düşünmez.
Düşünce ürünü olmayanın, sanat ürünü olduğu da söylenemez. Elbette fotoğrafçı gördüğünü seçme, kesme, çıkarma veya doğru yere yerleştirme ile ona bir anlam yükleme göreviyle yükümlüdür. Görüp gösteren fotoğrafçı, düşüncesini fotoğrafça üzerinden inşa eder. Sanatçının eserlerine birlik ve kuvvet katan fotoğrafça bakışıdır.

SONUÇ
Ben Kamboçya’ya gitmeme rağmen Angkor’a şartlar uymadığından gidemeyen bir bahtsızım. Ancak Angkor üzerine çok ilginç fotoğraf çalışmaları da izledim. Angkor’u fotoğraflar üzerinden tanırım. Ömer Serkan Bakır’ın emekleri bu harikaya eğilmiş kişilerin yapılandırdıklarıyla tay koşuyor.
İşte karşınızda Angkor Tapınakları. Sanatçının Epson sponsorluğunda hazırlanan sergi fotoğrafları, Khmerler sanatının üstün örneklerinin çevredeki yaşam halesiyle size sunuluyor.
Angkor Wat, bugün Kamboçya bayrağını süsleyen bir simgedir. Bir fotoğrafçı için de çok önemli deneyimdir. Ömer Serkan Bakır, şimdi bu deneyimini sizlerle paylaşıyor.

İyi seyirler efendim.

Gültekin Çizgen
Uğur Varlı Fotoğraf Sanatı Galerisi
Sanat Yönetmeni
gultekin@gultekincizgen.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder